Vitello tonnato
Ingrediente
Pentru carne:
600g pulpă de vițel sau but de vițel
1 tulpină de țelină
1 ceapă medie
1 morcov
1 pahar de vin alb sec
sare după gust
Pentru sos:
2 conserve de 240g de Ton Rio Mare în Ulei de Măsline
2 gălbenușuri de ou
4 file-uri de anșoa în ulei
1 lingură de capere bine scurse în oțet
280ml de ulei de măsline
sucul de la ½ de lămâie
sare și piper după gust
Stampa Ricetta
Preparare
1. Fierbeți 2 litri de apă. Adăugați legumele curățate tăiate în bucăți mari, carnea și vinul și asezonați cu sare. Gătiți aproximativ o oră și jumătate, apoi lăsați să se răcească în apă.
2. Combinați gălbenușurile de ou, puțină sare și piper și câteva picături de suc de lămâie într-un bol sau un robot și amestecați, mai întâi lent și apoi mai repede, turnând gradual câte puțin ulei de măsline. Când sosul începe să se emulsioneze, adăugați restul sucului de lămâie câte puțin odată. Dacă maioneza se coagulează, puneți un gălbenuș de ou într-un bol curat, bateți bine și începeți să adăugați gradual maioneza coagulată, câte puțin. (Dacă vă grăbiți, folosiți maioneză gata preparata de 250g. Când maioneza este pregătită, adăugați tonul, anșoa și caperele și amestecați ingredientele timp de un minut pentru a obține un sos fin și cremos.
3. Dacă doriți un sos de ton mai fin, adăugați câteva linguri din apa în care a fost gătită carnea. De asemenea, puteți face sosul mai ușor adăugând câteva bucăți din legumele fierte; în acest caz, re-amestecați toate ingredientele.
4. Scurgeți și feliați subțire carnea rece. Aranjați feliile pe un platou. Puneți deasupra sos, lăsați să se absoarbă aromele cel puțin o oră la rece și serviți.